diumenge, 20 de maig del 2012

SOLITUD



SOLITUD,  LA MILA


L’estiu havia passat lànguid o cruel per la Mila, si no l’hagués distreta, una mica, la gent que durant tot ell pujà sovint a l’ermita.
Quan la Mila sentí la solitud, realment va ser en arribar la tardor i minvar les colles que hi pujaven .
La festa de Sant Ponç va ser la bancarrota i la Mila veia venir l’hivern a llargues gambades i amenaçar amb sos rigors la pobra ermita, amb el rebost buit, la post sense pans i el desconhort més negre en la imperfecta convivència dels que l’habitaven.
El pastor i el Baldiret amb el ramat per la muntanya, en Matias a captar amb la capella al coll, ja que els seus deutes deixaren a la Mila  erta d’esglai i en perpetua angoixa i aleshores cedí i passà per la vergonya de veure en Matias captant pels pobles de la plana.
Es desmillorà de pressa; no menjava ni feia res, perdé el gust per tot , fins que un dia el pastor l’atrapà plorant i ella tingué de confessar-li que no sabia de què plorava – “vos heu replegat mal de muntanya, pensi, que és una malaltia que es curi pas més que amb divertiments. Primer de tot cal pas que vos estigueu més soleta com un mussol a dins el cau, la companyia és mitja vida. No fa? “
La Mila, l’endemà  es deixà dur darrera la ramada mansament . Pel camí el pastor anà entretenint-la.
Quan davallaven cap a l’ermita la dona recordà, tota estranyada que de molts dies ençà aquell era el primer que havia passat sense adonar-se'n i  una alenada l’abrigà de dalt a baix reviscolant-li gratament les mortes energies.

                                           
TANKAS

Pobreta Mila,
sens voler, ermitana.
Pobreta Mila !
Sols la muntanya
és la seva companya

Mal de muntanya
tenia l’ermitana,
sempre soleta.
El pastor l’acompanya
i rep fresca alenada

3 comentaris:

  1. Un relat molt ben fet sobre Solitud, les tankes molt boniques i encertades. Felicitats,

    Anna M. Moya

    ResponElimina
  2. Hola Carme,

    Preciòs. He connectat totalment amb la història.

    Una abraçada,

    Olga Pérez

    ResponElimina
  3. Solitud el vaig llegir fa molts anys , els teus comentaris m’han fet agafa ganes de tornar a llegir-lo.Unes tankes Precioses
    Felicitats pel teu treball!
    Bones vacances!
    Raimunda

    ResponElimina